Flera av oss har säkert suttit bänkade framför tv:n när SVT
visat Solens Mat. En serie
reseprogram som visats i flera omgångar under åren. Här har vi fått njuta av
läckra recept, vackra vyer, vacker musik och besök i olika byar, runt om i
Italien. Ett tv-program att bli lycklig av. Som grädde på moset kom Bo Hagström
med sin tredje bok, om sina matresor i Italien, ut hösten 2008. Han har tidigare gett
ut Solens Mat (2006) Solens Smak (2007)
Bo Hagström beskriver sig själv som matturist, en resa som
började hemma i mormors kök. Här fick han lära sig matlagning från grunden, men
inga recept. Hans mormor berättade istället om smaker och egna
kombinationer. Och han förstod ganska
snart att god mat alltid är värd en resa. Både långt borta och nära.
Behövs det fler matböcker? Ja, jag tycker om den här typen,
då det inte bara är en massa recept som radas upp. Här kan jag få ta del av
vardagslivet i byarna och på öarna, samt få se vackra vyer och originella
människor på bild. Därför blir Bo Hagströms böcker mer som upplevelseböcker, där
jag som läsare tas med på besök hos olika människor och i olika byar. Det
väcker min längtan om att resa iväg och uppleva det han skriver om.
Boken Solens Öar beskriver livet på några av öarna utanför
Italiens kust. Vi får träffa flera olika människor som av olika anledningar och
tillfälligheter bestämt sig för att skaffa sig en tillvaro på någon av dessa
öar. På ön Salina får vi träffa Salvatore D´ Amico som berättar om hur
kaprisodlingen växer och frodas under våren.
På Capraia, fängelseön, får vi lära oss mera om basilika och på Ponza får vi förmånen att träffa Beppe Bondlurk – fiskaren som gick iland och blev grönsaksodlare.
Ischia kallas för Böndernas Ö och där träffar vi en 85-årig krutgumma som aldrig lagt ut ett enda öre på spa-behandlingar.
På Capraia, fängelseön, får vi lära oss mera om basilika och på Ponza får vi förmånen att träffa Beppe Bondlurk – fiskaren som gick iland och blev grönsaksodlare.
Ischia kallas för Böndernas Ö och där träffar vi en 85-årig krutgumma som aldrig lagt ut ett enda öre på spa-behandlingar.
Till varje kapitel – Ö – får vi lära känna öns lokala specialiteter,
en restaurang/vinguide samt hur man hittar till varje ö och dess hotell. Boken
bjuder också på drygt 40-talet recept, med allt från kronärtskockskräm och
bondlurkens bröd, till kanin på Ishia-vis.
Boken Solens öar, är utgiven på Ica Bokförlag och finns hos
din bokhandlare. ISBN nummer är 978-91-534-3136-7
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.